compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Brokuły Raab - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 500g, Bavicchi
search

Brokuły Raab - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, DUŻE OPAKOWANIE - 500g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Brassica Rapa Cymosa

Brokuły Raab są inaczej nazywane kapustą Raab lub rapini. Są najbliżej spokrewnione z rzepą. Mają charakterystyczne jasnozielone liście i białą łodygę.
Są bogate w wapń i potas, zawierają również witaminy A i C.

Są szeroko rozpowszechnione w kuchni wschodniej oraz śródziemnomorskiej. W naszym regionie dopiero czekają na odkrycie.

DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE! 
Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
 Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Wypłucz je dokładnie i umieść na zestawie do kiełkowania. Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozrzucone. Uwzględnij przy tym, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.

Podlewaj 2-3 razy dziennie, aż zaczną kiełkować.

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Przed spożyciem należy je umyć.
Smacznego!

 

Waga opakowania: 500g

Trudność: 3

Śluzowate: Nie

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 4-6 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 30g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 15g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: 30g

 

Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
ZRP1609
Nowy
  • Żywność Ekologiczna
    TAK
  • ean13
    8003419030646

Brokuły Raab - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE OPAKOWANIE, 500g, Bavicchi

Brokuły Raab są inaczej nazywane kapustą Raab lub rapini. Są spokrewnione z rzepą. Mają charakterystyczne jasnozielone liście i białą łodygę. Są bogate w wapń i potas, zawierają również witaminy
A i C. Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!

Zobacz także

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.

Ładowanie...