Woskowijka dwuwarstwowa I. S. Jacaszek
To standardowe wydanie opakowań na żywność, których głownym przeznaczeniem jest przechowywanie żywności poza domem: owoców, warzyw, serów, kanapek itd.
Wosk użyty przy produkcji nadaje bawełnie 100% wodoodporności. Również dzięki woskowi całość zyskuje użytkowe właściwości do przechowywania pożywienia oraz umożliwia łatwe czyszczenie.
Skład:
bawełna 100%, wosk (pszczeli/sojowy)
Czas użytkowania: zależny od stopnia eksploatacji i dbania: od 2 do 6 miesięcy
Zastosowanie rozmiarów:
- 25x25cm: owijanie mniejszych warzyw i owoców np. cytrynę, pomidora, połówkę awokado,
- 35x35cm: owijanie średnich warzyw i owoców np. średniej wielkości ogórek, cukinia, jabłko, pół małej dyni,
- 45x45cm: głownie przeznaczone do owijania chleba lub zdecydowanie większych warzyw.
Jak dbać o woskowijki?
Aby woskowijka służyła nam jak najdłużej, bardzo ważne jest by odpowiednio się nimi opiekować:
- Po każdym użyciu należy przepłukać z okruchów, soku z pomidora itp. przy większym zabrudzeniu możemy użyć gąbkę z płynem/mydłem- delikatnie przecieramy (nie trzemy) miękką stroną.
- Nie pierzemy w pralce/zmywarce (w dużym stopniu narażamy woskowijkę na mechaniczne uszkodzenia- jeśli „wykruszymy” wosk to straci ona swoje właściwości).
- Uważamy na wysokie temperatury – mogą zniszczyć naszą woskowijkę, granicą jest 50 stopni Celsjusza – dlatego nie zostawiaj woskowijki w nagrzanych miejscach.
Jeśli będziesz dbał o swoją podręczną woskowijkę, spokojnie wytrzyma ponad pół roku użytkowania.
Woskowijki jedno - czy dwuwarstwowe?
Częstym pytaniem, które otrzymujemy to: jakie woskowijki wybrać dla siebie: jedno- czy dwuwarstwowe?
Podział jest prosty: na użytek domowy - jednowarstwowe, aby zabrać jedzenie “na wynos”- dwuwarstwowe.
Dlaczego? Jednowarstwowe są pojedynczym materiałem nasączonym woskiem. Super sprawdzają się do lodówki jako przykrycie miseczki, czy też zawinięcie owoców/warzyw. Tymczasem w torbie/plecaku zawsze mamy jakieś rzeczy, które narażają naszą woskowijkę na mechaniczne uszkodzenia. W przypadku kiedy np. kluczami głęboko zarysujemy strukturę woskową, to w tym miejscu straci ona swoje właściwości wodoodporne. Dlatego powstał model dwuwarstwowy- który posiada dodatkową, bawełnianą, zewnętrzną warstwę, która chroni woskową część, a także stanowi dodatkową izolację dla naszego jedzenia.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze
Zaloguj się