compare Porównaj (0)

Nie masz konta?

Zarejestruj się
Chia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 15g, Bavicchi
search

Chia - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 11g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Salvia hispanica

Chia to roślina pochodząca z Meksyku. Ze względu na wysoką zawartość białka była jednym z podstawowych pokarmów azteckich wojowników.
Dziś jest szczególnie polecana osobom żyjącym aktywnie i uprawiającym sport.

Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz błonnik. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wapń, żelazo i potas.

Kiełki szałwii hiszpańskiej mają lekko ostry smak, dla niektórych jest odczuwalny jako orzechowy.

Można je dodawać do zup, sałatek, surówek i koktajli. Ze względu na swoją galaretowatą konsystencję po zwilżeniu, nadają się do przygotowania puddingu.

Jest to jedno z najbardziej śluzowatych nasion: nasiona muszą być umieszczone w wodzie na kilka minut, a po uformowaniu galaretowatej masy należy umieścić je bezpośrednio na kiełkownicy. W razie potrzeby można użyć łyżeczki, aby ułożyć nasiona w jak najbardziej równomierny sposób. 

Dopóki nie pojawią się pierwsze liście, spryskuj nasiona wodą 1-2 razy dziennie. Używaj tylko takiej ilości wody, jakiej potrzeba, aby utrzymać wilgotność nasion. Później możesz zwiększyć ilość wody. Kiełki są gotowe w ciągu 6-8 dni i mogą być przechowywane w lodówce przez tydzień. 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
 Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Żelatynowe kiełkujące nasiona wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Upewnij się, że nasiona są rozłożone równomiernie na kiełkownicy razem z z ich śliską otoczką.

Spryskuj je raz dziennie, dopóki nie wyhodują pierwszych listków, a następnie zwiększ częstotliwość do 2-3 razy.

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Przed spożyciem kiełki należy umyć. 

Smacznego!

 

Waga opakowania: 11g

Trudność: 3

Śluzowate: Tak

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 6-8 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 30g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 15g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: Nie zaleca się wysiewania

 

Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musisz być zalogowany aby móc dodawać komentarze

Zaloguj się
zch0103
Nowy
  • Ilość w opakowaniu zbiorczym
    15
  • Żywność Ekologiczna
    TAK
  • ean13
    8003419018477

Chia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 11g, Bavicchi (ZCH0103)

Chia to roślina pochodząca z Meksyku. Ze względu na wysoką zawartość białka jest szczególnie polecana osobom żyjącym aktywnie i uprawiającym sport. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz błonnik. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wapń, żelazo i potas. Jej nasiona są jednymi z najbardziej śluzowatych. 

Zobacz także

Ładowanie...